Soru sor :

kaan

kaan Yazdı...



Memurlar Şirket Ortağı Olabilir mi ?

18 Mayıs 2015 Bu içerik 8.567 kez okundu.

Memurlar sadece tüccar veya esnaflık yapamaz. Şirketlere ortak olabilirler, ancak şirket müdürü olamazlar. Bu sebeple memur iken şirket kurabilirsiniz, var olan şirketlere ortak olabilirsiniz.

Okurumuz Fatih Kocaman bize şöyle bir soru göndermiş: “ Ali Bey merhaba. 9 Kasım 2009 tarihli yazınızda memura ek iş izni geleceğinden bahsetmiştiniz. Yazının üzerinden 5.5 yıl geçti. Devlet Memurları Kanunu 28. maddesini okuduğumda hala bir değişikliğin olmadığını gördüm. Acaba benim fark etmediğim bir değişiklik oldu mu? Bir arkadaşımla birlikte uzun süredir bir dış ticaret şirketi kurmayı düşünüyoruz. Ben 657'ye tabi personel olduğum için memuriyetimi de yakmak istemiyorum. Lütfen bize bir yol gösterin…”

Sevgili kardeşim, evet o açıklamayı zamanın memurlardan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı yapmıştı. Ancak daha sonra arkası gelmedi. Memura ticaret veya esnaflık yapma izni çıkmadı. Ancak, siz şirket kurmayı planlıyormuşsunuz bu konuda bir yasak yok. İster yeni bir şirket kurup kurucu ortak olabilirsin isterse de var olan bir şirketten hisse alıp ortak olabilirsin.

ORTAKLIK YASAK DEĞİL

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28 inci maddesi son derece açıktır; “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar…”

Yani maddeyi açarsak, devlet memurları gerçek gelir vergisi mükellefi olup tüccar veya esnaf olamazlar. Bütün şirketlere ortak olabilirler ama ortak oldukları şirkette görev alamazlar yani müdür olamazlar.

Şöyle bir düşün borsa binlerce şirket var ve sen hisse senedi alıp zaten ortak oluyorsun bu yasal değil mi? Limited şirketlerde müdür, Anonim şirketlerde de yönetim kurulu üyesi olamazsın yasak olan sadece bu.


* * * * * *

Devlet memurlarının bazı şirketlere ortaklıkları mümkün olamazken, ortak olabilecekleri bazı şirketlerde ise alabilecekleri görevlere sınırlamalar getirilmiştir.

Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların ticaret yapmalarına ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarına bazı yasaklar getirerek, memurların;

-Türk Ticaret Kanununa göre (tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmalarını,

-Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev almalarını,

-Ticari mümessil veya ticari vekil olmalarını,

-Kollektif şirketlerde ortak olmalarını,

-Komandit şirkette komandite ortak olmalarını,

-Mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açmalarını,

-Gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışmalarını

yasaklamıştır.

Öte yandan, memurların görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler ile üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapacakları insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmaları ise yasaklanmamıştır.

Limited veya anonim şirket ortaklığı

Devlet Memurları Kanununda yer alan düzenlemeye göre;

**Memurlar, anonim şirket ortağı olabilirler. Ancak bu şirketlerin yönetim ve denetiminde görev almazlar. Öte yandan, şirketin personeli sayılacak bir görev yapamazlar ve şirketin kanuni temsilcisi olamazlar.

**Memurlar, limited şirket ortağı olabilirler. Ancak, ortak olacakları şirketin ana sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek olanların belirtilmesi ve memurun bu kişiler arasında yer almaması gerekir. Öte yandan, memurlar ortağı oldukları limited şirketin yönetim ve denetimde görev alamayacakları gibi, şirketin personeli sayılacak bir görev de yapamazlar ve şirketin kanuni temsilcisi olamazlar.

Yorumlar

Egeli2.08.2015

konuyla alakasiz olcak ama yardimci olursaniz cok sevinirim.ltd sirketimiz sermaye arttirimi yapmadigimiz icin munfesih duruma dusmus.bu konudan hic haberimiz olmadi.ama sirketimiz faaldir.ne yapmamiz gerekli ve sirketi munfesih durumdan nasil kurtarabiliriz.faal bir sekilde calisiyoruz cunku kapatmayi dusunmuyoruz.. yardiminiz icin simdiden cok teskkr ederimm saygilarr

Arşiv

Online Üyeler

    Online üye yok !

Bülten Kayıt

b